vrijdag 18 april 2008

Fortlaan Noord: Bodemvervuiling

Omdat bodemonderzoek rond de loods aan de Fortlaan een grote concentratie asbest heeft aangetoond, is het betreffende gebied direct afgedekt/afgesloten. Hierover berichten de Gemeente Utrecht (persbericht en meer achtergrond) en het Algemeen Dagblad. Voor bewoners uit de (directe) omgeving is aanstaande maandag 21 april vanaf 20.00 uur een informatiebijeenkomst in Buurthuis Zuilen, Ludgerusstraat 251.

Onderzoek van Tauw wijst niet alleen uit dat er asbesthoudend puin in de grond zit, maar ook dat de hoeveelheid puin in de grond erg hoog is. Zo hoog zelfs dat een wettelijke saneringsplicht geldt. De problemen spelen vooral op de terreinen voor en achter de loods en kennelijk minder op het stuk grond tussen de loods en de scouting. Toch is de scouting verzocht hun terrein voorlopig niet te gebruiken. Deze grond wordt binnen vier weken ook nader onderzocht.

Het onderzoek dat dit resulaat opleverde is een vervolg op eerder onderzoek in december 2007 dat werd uitgevoerd in het kader van de plannen voor herontwikkeling van deze locatie. Toen werd ook al asbest in de grond gevonden, maar was dit kennelijk nog geen aanleiding om actie te ondernemen. Wel werd toen dit nadere onderzoek ingezet.

Opvallend is dat de gemeente eigenlijk al zeker tien jaar weet dat de grond rond de Fortlaan vervuild is. In een document van de gemeenteraad over Fortlaan 42 uit 1998 is bijvoorbeeld te lezen "het pand is gelegen op grond die deel uitmaakt van een groter gebied waarvan de bodem verontreinigd is". In het stuk wordt opgemerkt dat de bodem van de Fortlaan en omgeving uitgebreid onderzocht is, ernstig verontreinigd bleek, maar dat geen urgentie tot saneren bestond.

Het perceel van Fortlaan 42 grenst aan het nu onderzochte gebied. Gezien de formulering in het aangehaalde document lijkt het uitgesloten dat het gebied dat nu gesaneert moet worden, toen niet onderzocht is. Zou in de tussentijd de regelgeving aangescherpt zijn, of is de grond misschien verder verontreinigd?

1 opmerking:

Anoniem zei

Een verslag van de avond voor bewoners in de omgeving is te vinden op deze website. Daar staat trouwens weinig nieuws in.