zaterdag 26 april 2008

Groen: Bouw bergbezinkbassins

Langs de vechtoever worden de komende periode twee nieuwe 'bergbezinkbassins' gebouwd. De eerste komt ter hoogte van de Jacob Cabeliaustraat, hiervoor werden al vier bomen verplaatst. De tweede bij het Nijenrodeplantsoen, ter hoogte van de Muiderslotlaan.

De ondergrondse bassins worden aangelegd omdat het Utrechtse riool heftige regenbuien niet goed kan verwerken. Het overschot aan water stroomt via een riooloverstort een sloot, vijver of rivier in. Omdat het regenwater in het riool mengt met afvalwater, stroomt hierdoor vervuild water het open water in.

De bergbezinkbassins voorkomen dat vervuild water de Vecht instroomt. Het zijn ondergrondse kelders waar rioolwater tijdelijk in wordt opgeborgen. Pas nadat in het riool weer voldoende ruimte is, wordt het water afgevoerd naar de waterzuivering.

Het ingraven van de grote betonnen bassins zelf is niet goed voor het milieu. De vechtoever, die in 2001 natuurvriendelijk is ingericht, lijdt er zwaar onder. Toch is nu de gedachte dat het negatieve effect van de aanleg minder erg is dan het nadelige gevolg voor de waterkwaliteit zonder de bassins.

De gemeente probeert de nadelige effecten van de aanleg zo beperkt mogelijk te houden. Daarom zijn vier bomen die ter hoogte van de Jacob Cabeliaustraat in de weg stonden niet gekapt maar verplaatst. Het ging hierbij om een esdoorn, een linde en twee essen.

Geen opmerkingen: