vrijdag 17 oktober 2008

Queeckhovenplein: Sloop en nieuwbouw

Eén van de woningbouwlocaties van het Wijkontwikkelingsplan (WOP) Zuilen is de Queeckhovenpleinbuurt. 241 woningen van Mitros in het gebied zouden gesloopt moeten worden en worden vervangen door nieuwbouw.

Aan het Queeckhovenplein is de school van het ROC Midden Nederland al vervangen door nieuwbouw van tien ééngezinswoningen en twaalf appartementen. Nu is een nieuwe stap gezet naar de vervanging van de woningen uit de jaren vijftig.

Kort voor de zomervakantie werd het zogenoemde woonwensenonderzoek gehouden. Inmiddels zijn de uitkomsten hiervan bekend:
  • 62% van de huishoudens is vóór sloop (Infocentrum Zuilen)
  • 84% van de bewoners is vóór sloop (Mitros)
  • Ruim de helft wil graag verhuizen binnen Zuilen
  • 23% wil graag terugkeren in de nieuwbouw
Het woonwensenonderzoek is de eerste stap om uiteindelijk tot sloop en nieuwbouw te komen. De uitkomsten worden gebruikt om een goed sociaal plan op te stellen. Daarmee wordt gezorgd dat er voldoende kansen zijn om een nieuwe woning te vinden en daarbij genoeg begeleiding is.

In de volgende fase wordt een stedenbouwkundig onderzoek gedaan en wordt een nieuwbouwplan gemaakt. Dat geeft aan welk soort woningen op welke plaats gebouwd gaat worden.

Uiteindelijk worden het sociaal plan en het nieuwbouwplan aan de bewoners voorgelegd. Als bij deze draagvlakmeting tenminste 60% vóór stemt, kunnen de plannen doorgaan.

Wat gaat er gebeuren?
Hoe het nieuwbouwplan eruit gaat zien is natuurlijk nog niet duidelijk. Het WOP2 Zuilen geeft wel al een paar eerste gedachten. Bijvoorbeeld staat daarin dat het Queeckhovenplein zelf een herinrichting goed kan gebruiken:

"Bij de nieuwe stedenbouwkundige invulling van het gebied moet ook onderzocht worden of de relatie met de Vecht en met de J.M. de Muinck Keizerlaan verbeterd kan worden, wellicht met een fraaie entree naar een nieuw plein."

"Langs de Norbruislaan zou nieuwbouw moeten komen die past in het kader van de As van Berlage. Gedacht wordt aan een stedelijke wand van Berlagiaanse stadswoningen in vier à vijf bouwlagen, met mogelijk een werkruimte op de begane grond. Het zou gaan om koopwoningen in een hogere prijsklasse. Op het terrein achter deze stadswoningen zouden dan grondgebonden woningen gebouwd kunnen worden in de sfeer van de (huidige) jaren dertig woningen aan de Prinses Beatrixlaan."

Om welke woningen/welk gebied gaat het?
De herontwikkeling betreft de volgende woningen/panden:
  • Boelsteinlaan 3 t/m 27-2 en 2 t/m 28-3
  • Burgemeester Norbruislaan 3 t/m 11
  • Elsenburglaan 2A t/m 10-1
  • Goudesteinlaan 1 t/m 13-1 en 2 t/m 25-2
  • J.M. de Muinck Keizerlaan 34 t/m 38-1
  • Queeckhovenplein 5 t/m 10
  • Vechtensteinlaan 1-23E en 2 t/m 10
  • Weeresteinlaan 2 t/m 16-3
De gebieden waar deze woningen staan zijn op de onderstaande kaart blauw gekleurd. De locatie van de gerealiseerde nieuwbouw is in oranje aangegeven.

Queeckhovenpleinbuurt (klik voor een grotere kaart)

1 opmerking:

Anoniem zei

Het plan laat behoorlijk lang op zich wachten. Over een duidelijke tijdslijn wordt al lang niet meer gesproken. Ik vraag me af of de kridietcrisis geen roet in het eten heeft gestrooid van alle plannen.