zaterdag 23 februari 2008

Vorstelijk Complex: Theater, café, restaurant, etc.

Na jaren van plannen komt het nu dan toch van de grond: Twee monumentale schoolgebouwen in Utrecht worden door nieuwbouw aan elkaar verbonden en vormen samen het Vorstelijk Complex. Daarmee krijgt Zuilen in één keer een nieuw theater, café en restaurant.

Hoe is het nu?
Op de onderstaande foto is het gebouw van de Christinaschool linksvoor te zien. Het gebouw van de Beatrixschool staat erachter, op de foto richting rechtsboven. De gebouwen liggen aan de gelijknamige straten: Prinses Christinalaan en Prinses Beatrixlaan.


Wat gaat er gebeuren?
Tussen de twee scholen wordt een theaterzaal gebouwd. Daarmee worden ze aan elkaar verbonden tot één geheel. Het ontwerp is gemaakt door architectenbureau op ten noort blijdenstein.

De zaal wordt gedeeltelijk in de grond verzonken en wordt met een speciale constructie gebouwd om geluidsoverlast te voorkomen. Het theater biedt plaats aan 216 personen. Dat is vergelijkbaar met de kleine (blauwe) zaal van de Stadsschouwburg.

Voor de bezoekers van het complex zijn natuurlijk parkeerplaatsen nodig. Aan de De Muinck Keizerlaan worden 60 tot 70 nieuwe plekken aangelegd. Om daar plaats voor te maken wordt de weg versmald van vier naar twee banen.

Plattegrond (klik voor vergroting)

En verder?
De Christinaschool wordt het entreegebouw van het complex. Naast een foyer en receptie zullen hier een restaurant en grandcafé te vinden zijn. Mensen met een verstandelijke beperking zullen daar dagelijks eten en drinken serveren. Dit gebeurt onder professionele begeleiding van de christelijke organisatie Abrona.

Op beide verdiepingen van de Beatrixschool komen multifunctionele ruimtes. Bijvoorbeeld voor repetities, cursussen, muziek, theater, buurtverenigingen en andere clubs. Welzijnsorganisatie Portes en huis voor amateurkunst Zimihc organiseren activiteiten in deze ruimtes.

De jongerengroep De Toekomst die nu gebruik maakt van de Christinaschool zal tijdens de (ver)bouw een container op het voorterrein gebruiken. Na de oplevering krijgen zij ook een plek in de nieuwbouw van het Vorstelijk Complex.

Wanneer is het klaar?
De procedure voor de bouwvergunning is gestart. De (ver)bouw zal op z'n vroegst in juni kunnen beginnen. Daarna is nog tijd nodig voor de inrichting. Het complex zal pas tegen het eind van 2009 klaar zijn voor gebruik.

Geen opmerkingen: