zaterdag 2 februari 2008

Complex 8: Renovatie, sloop en nieuwbouw

Complex 8 aan het Niftarlakeplantsoen wordt geheel vernieuwd. Geen volledige sloop en nieuwbouw, zoals eerst gedacht werd. Nee, ongeveer de helft gaat tegen de vlakte, maar verder wordt er gerenoveerd en 'opgetopt en bijgeplint'. Waarschijnlijk zal de sloop in de loop van dit jaar beginnen. Daarna volgen de nieuwbouw en renovatie.

De plannen zijn het resultaat van een samenwerking tussen woningcorporatie Portaal (eigenaar van de woningen) en de Initiatiefgroep Complex 8 (bewoners) met betrokkenheid van Han van Zwieten Architecten.

Hoe is het nu?
Het gebied waar het om gaat ligt tussen het Niftarlakeplantsoen en de Daelwijcklaan én tussen de Prinses Irenelaan en de Prinses Margrietstraat. De woningen worden verdeeld in drie blokken door de Cromwijcklaan en Soetendaallaan. Elke blok heeft twee flatgebouwen met 24 appartementen, 5 eengezinswoningen (aan het Niftarlakeplantsoen) en 10 boven-benedenwoningen (aan de Daelwijcklaan). In totaal 63 woningen per blok en 189 woningen voor het totale complex.


Wat gaat er gebeuren?
De eengezinswoningen worden gerenoveerd en dat geldt ook voor één flatgebouw per blok. Aan die flats worden 4 penthouses toegevoegd ('opgetopt') en 2 woningen aan de begane grond ('bijgeplint'). Door nieuwbouw van lift- en trappenhuizen worden ze van portiekflats omgezet naar galerijflats.

De andere flatgebouwen en de boven-benedenwoningen worden gesloopt. Aan de Daelwijcklaan wordt daarvoor in de plaats per blok een flatje gebouwd van 3 bouwlagen met 12 appartementen. Deze appartementen worden bereikbaar via dezelfde nieuwe trappenhuizen als de gerenoveerde flats. De gesloopte flat wordt per blok vervangen door een rij van 11 à 12 eengezinswoningen.

Uiteindelijk bestaat het complex dan uit 175 woningen. Portaal is van plan om één van de drie blokken te verkopen en de andere twee zelf in verhuur houden.

Maquette van het project

Nieuwbouw eengezinswoningen aan de Prinses Irenelaan

Geen opmerkingen: