dinsdag 20 mei 2008

Groen: Plantsoen te Zuylen

Half april werd hier gemeld dat in het plantsoentje ter hoogte van de Huis te Zuylenlaan twee prunussen er zo slecht aan toe zijn dat ze gekapt moeten worden. Wanneer dat gebeurt is nog onbekend, maar inmiddels zijn er wel vier nieuwe bomen bijgeplant. Dat werd ook aangekondigd in een reactie op het bericht.

Misschien vormt dit de aanleiding voor een nieuwe discussie over de toekomst van het plantsoen. Er zijn nu vier bomen bijgeplant omdat er 'vroeger' vier bomen in het plantsoen stonden. Rond de bouw van Irenepark zijn er echter ook al vier bomen extra neergezet. Daarmee komt het totaal nu op tien en straks - na de kap van de twee laatste 'oude' bomen - staan er acht.

Een omwonende merkt op dat de omgang met het plantsoen wat rommelig is. Het argument om nu vier bomen te planten is dat er eerder ook vier stonden, maar het totaal wordt nu verdubbeld. Daarnaast is het zogenaamde voethek voor een deel groen geverfd en voor een deel van ongelakt metaal. Er is een onderbreking in de bocht tussen de Prinses Beatrixlaan en de Huis te Zuylenlaan. Daar zijn grote keien neergelegd, maar de paaltjes van het voethek staan er ook nog. Kortom, een duidelijke visie op het plantsoen lijkt er niet te zijn en de afwerking laat duidelijk te wensen over.

Tegelijk zijn er ideeën van buurtbewoners om in het plantsoen een klein speeltuintje te maken. Deze zou bestemd zijn voor de leeftijdsgroep die nog niet zelfstandig naar verderweg gelegen speelvoorzieningen kan gaan vanwege het drukke verkeer. Een paar jaar geleden werd dit idee de kop in gedrukt omdat er ook angst was dat zo'n speeltuintje een hangplek voor jongeren zou kunnen worden. Toch zijn er nog steeds buurtbewoners die graag een speeltuintje in het plantsoen zouden zien.

Verder is er nog het ontbreken van een trottoir langs het plantsoen aan de kant van de Prinses Irenelaan. Mensen die langs de even-zijde van de weg naar de bushalte willen, lopen daarom vaak over de weg. Het pad midden door het plantsoen is een alternatief, maar het is een omweg waarvoor je bovendien tussen geparkeerde auto's moet lopen. De plaats van dit pad was handig toen het - vóór de bouw van Irenepark - aan de andere kant van de Huis te Zuylenlaan verder liep, maar is inmiddels onlogisch.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Toen ik hoorde dat de twee grote prunussen verwijderd zouden worden, heb ik contact gehad met het wijkservicecentrum of er toch nog in het voorjaar nieuwe bomen terug gezet konden worden, omdat het anders zo kaal zou zijn de hele zomer. Ik heb er om vier gevraagd omdat er op dat stukje Beatrixlaan vroeger 4 hebben gestaan. Het heeft dus niets te maken met de andere bomen die er neer gezet zijn.
Toevallig waren er wat prunussen over die eigenlijk voor een andere plek bestemd waren. Deze konden ze niet planten omdat de riolering daar nog niet klaar was. Men heeft toen besloten ze hier neer te zetten. Omdat het rooien van de grote prunussen via een ander kanaal loopt, heeft men 2 jonge prunussen ertussen gezet en de 2 anderen in het gras. In het najaar wordt gekeken of het nodig is ze te verplaatsen. De vraag is of ze het trouwens halen.
Het voethek heb ik meerdere malen gemeld, maar zo als te zien is, is daar nog niets mee gebeurd.

Anoniem zei

Wij zijn groot voorstander om op het plantsoen een kleine speelplek te realiseren.
Er zijn veel gezinnen met jonge kinderen bijgekomen. Juist voor deze groep is er in de nabije omgeving te weinig speelruimte.
Wellicht dat er meerdere zijn wie dit onderschrijven!
Bewoner Huis te Zuylenlaan.

Anoniem zei

@ Gerda : Prima dat er vier jonge bomen zijn bijgeplaatst. Het is ook mooi dat de gemeente reageert op vragen en ideeën van bewoners. Het punt is dat het op basis van andere aspecten lijkt of er geen duidelijke visie op het plantsoen als geheel is.

Hoe wordt er straks besloten wat de echte plek van de nieuwe bomen wordt? En zouden ze dan weer verplaatst moeten worden als een half jaar later bijvoorbeeld bedacht wordt dat het speeltuintje er moet komen? Of maakt de toekomstige plek van de bomen misschien een speeltuintje onmogelijk? Kortom, het zou nog mooier zijn als alle punten in samenhang worden bekeken.

Anoniem zei

Helaas zijn er omwonenden die vinden dat er wel een visie is voor het plantsoen. Het moet zo blijven als het nu is. Hekje repareren of nog wat keien erbij en klaar is kees. Dat er honden uit gelaten worden is mooi want dan gaan er geen kinderen spelen vanwege de hondenpoep.

Ik ben het helemaal eens dat er een nieuwe visie moet komen voor het plantsoen. Degene die op zich heeft genomen opnieuw aan de slag te gaan met het proberen te realiseren van een speeltuintje in het plantsoen zou ik vooral willen aanmoedigen er snel mee te beginnen .Straks is de pot van het leefbaarheidsbudget leeg en moet er gewacht worden tot volgend jaar.

Kinderen uit de oude Mitrosflat zijn afgelopen zondag ook met een handtekeningenactie begonnen voor meer speelgelegenheid in de buurt van de flat. Misschien is eea. te combineren. Verder hebben zij wensen voor de directe omgeving van de flat en de flat zelf, maar daarvoor moet Mitros over de brug komen.

Het is trouwens niet de bedoeling dat die vier bomen een speeltuintje onmogelijk gaan maken.
Als het goed is komen er uiteindelijk vier op een rij aan het laatste stukje Beatrixlaan ongeveer waar nu de grote nog staan. Dit past in het straatbeeld van de Beatrixlaan.

Anoniem zei

Grappig, net deze dagen zijn de paaltjes van het voethekje in de bocht verwijderd!

Anoniem zei

... en de twee bomen zijn inmiddels ook gekapt.

Anoniem zei

Even in het kader van speelgelegenheid in de buurt: een deel van het grasveld voor de kerk aan de Irenelaan wordt een officieel trapveld. Het is onlangs gedraineerd. Nu staat het geheel ongeveer tien weken ingesloten door hekken zodat ongestoord weer een mooie grasmat gevormd kan worden. E.e.a. afhankelijk van het weer.