maandag 26 mei 2008

Fortlaan Noord: Weinig asbest bij scouting

Half april werd bekend dat in de grond rond de loods aan de Fortlaan (huisnummer 28) puin zit met een hoge concentratie asbest. De gemeente kondigde vervolgonderzoek aan bij het naastgelegen terrein van de scouting (huisnummer 24). Inmiddels is dit onderzoek met positieve resultaten afgerond.

Ook op het terrein van de scouting is asbest in de grond gevonden, maar de concentratie is veel lager dan rond de loods. Voor het onderzoek werd het gebied in tweeën verdeeld. Bij de helft waar de aangetoonde concentratie het hoogst is, wordt nog niet de helft van de toegestane norm gehaald. Bovendien is de bodem van het scoutingterrein anders opgebouwd dan het gebied ernaast.

Zoals tijdens de bewonersavond werd aangekondigd, is ook in twee woonboten en in het scoutinggebouw onderzocht hoeveel asbestvezels naar binnen worden gelopen. Hierbij is helemaal geen asbest gevonden.

Het vervolgonderzoek laat dus relatief positieve resultaten zien: de vervuiling is beperkt tot het gebied rond de loods en in omliggende ruimten (scouting en woonboten) zijn geen asbestvezels gevonden.

Doordat het terrein bij het onderzoek in tweeën gedeeld is, kan de concentratie asbest in de grond plaatselijk echter hoger zijn dan het gemiddelde dat uit het onderzoek naar voren komt. Daardoor kan alsnog sprake geweest zijn van een verhoogd risico toen de kinderen van de scouting in de grond groeven tot 1 à 1,5 meter diep. Of dat het geval is, is echter niet of moeilijk te achterhalen.

Geen opmerkingen: